Menu

Na które garnki do kuchni się zdecydować?

28 kwietnia 2017 - Gastronomia
Na które garnki do kuchni się zdecydować?

W każdym domu  podstawą wyposażenia są między innymi dobre garnki do kuchni. Zarówno te większe, jak i mniejsze. Obecnie można liczyć na bogactwo asortymentu, dzięki czemu mamy w czym wybierać. Niezależnie od tego na jakie się zdecydujemy, naczynia kuchenne i garnki powinny być przede wszystkim solidne i funkcjonalne oraz wygodne w użytkowaniu. Jako, że zakup zestawu garnków jest wieloletnią inwestycją, warto dobrze przemyśleć swój wybór.

Rodzaje dostępnych na rynku garnków kuchennych

1. Garnki metalowe – te ze stali można stosować we wszystkich rodzajach kuchenek, a więc zarówno w tych indukcyjnych i gazowych, jak również elektrycznych i ceramicznych. Ważne, aby nie miały one żadnych plastikowych elementów, jeśli chcemy wsadzać je do piekarnika. Jako, że się szybko nagrzewają i to do wysokiej temperatury, warto zaopatrzyć się w rączki nieprzewodzące ciepła.

2. Garnki żeliwne – słyną z tego, że są długowieczne i świetnie rozprowadzają ciepło. Ich wadą jest z kolei stosunkowo duża waga i zwiększone ryzyko dotkliwego poparzenia się przy chociażby próbie dotknięcia rączek czy pokrywki.

3. Garnki emaliowane – są niezwykle piękne i dostępne w najróżniejszych kolorach. Dzięki temu bezproblemowo można je dopasować do bieżącej aranżacji kuchni. Są trwałe i użytkowe do czasu, aż nie dojdzie do odpryśnięcia emalii. Wówczas koniecznością staje się ich wyrzucenie, gdyż bardzo szybko zaczynaj rdzewieć. Nie powinno się mieszać w nich metalowymi łyżkami ani widelcami, gdyż są podatne na zarysowania. Lepiej korzystać w tym przypadku z drewnianych i plastikowych akcesoriów.

4. Garnki szklane – nie są łatwo dostępne w naszym kraju. Są one antyalergiczne i antybakteryjne oraz polecane osobom borykających się z alergią na nikiel i chrom. Można w nich gotować na gazie, w piekarniku, w kuchence mikrofalowej czy też na płycie indukcyjnej.

5. Garnki teflonowe – są od wewnątrz i zewnątrz pokryte specjalną powłoką teflonową, dzięki której nie przywierają. Nadają się zarówno do stosowania na kuchenkach i w piekarniku. Gdy dojdzie do uszkodzenia teflonu, nie pozostaje nam nic innego, jak je wyrzucić.

6. Garnki gliniane – najpopularniejsze są garnki rzymskie. Dostępne są w wielu kształtach i rozmiarach. Nadają się do pieca i piekarnika. Wyróżnia się garnki lakierowane i nielakierowane. W tym pierwszych soki i płyny nie wsiąkają w glinę podczas gotowania.

A teraz wejdź i zapoznaj się z ofertą EXITO POLSKA!

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *