Menu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

23 listopada 2017 - Dom i ogród, Gastronomia, Lifestyle, Zdrowie i uroda
Gotowanie na parze – dlaczego warto?

Dbanie o właściwą dietę to konieczność w kwestii zdrowia. Posiłki bogate w witaminy i minerały, a także w inne wartości odżywcze są podstawą dobrego samopoczucia, smukłej sylwetki i zdrowego organizmu. Dlatego też coraz bardziej popularną formą gotowania jest gotowanie na parze. Dowiedz się więcej o zaletach tej formy gotowania poniżej!

GOTOWANIE TRADYCYJNE NIE ZAWSZE JEST ZDROWE

Niemal każdy uwielbia smażone i duszone potrawy. Nie każdy jednak wie, że ten sposób przyrządzania posiłków może być na dłuższą metę szkodliwy dla naszego organizmu. Dzieje się tak, ponieważ produkty poddane smażeniu i duszeniu tracą sporą część swoich witamin. Zdarza się, że nawet 80%! Gotowanie w wodzie ma podobne konsekwencje – im więcej wody zużywamy, tym więcej warzywa tracą zdrowotnych właściwości.

O tym, że smażenie jest mniej zdrowe już wie więcej osób. Nic dziwnego – dodając dodatkowy tłuszcz (czasem w niepotrzebnym nadmiarze) podwajamy ilość kalorii w naszym posiłku! Podczas gotowania na parze natomiast tak nie jest.

GOTOWANIE NA PARZE – KORZYŚCI

Jak już pewnie można się domyślić, gotowanie na parze jest przede wszystkim dużo zdrowsze niż to tradycyjne. Poza tym jest łatwiejsze i szybsze! W trakcie gotowania na parze produkty tracą szkodliwe toksyny i drobnoustroje, zachowując jednocześnie wszystkie potrzebne zdrowotne właściwości. Dzięki procesowi parowania produkty zachowują swój żywy kolor, oraz pachną – i smakują – znacznie lepiej i świeżej.

Żywność jest jędrna i bardziej pożywna, dlatego nie ma potrzeby dodatkowo go doprawiać. W niektórych przypadkach nawet sól okazuje się niepotrzebna! Z tego też powodu bardzo poleca się tak przygotowywać posiłki osobom z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia (mięśnia sercowego).

Gotowanie na parze nie wymaga użycia olejów, więc produkty nie zawierają żadnych dodatkowych kalorii. Jest też przy tym lekkostrawne, dlatego poleca się kupno parowaru rodzicom z małymi dziećmi. Tak przygotowane posiłki będą nie tylko bezpieczne dla malucha, ale i pomocne w prawidłowym rozwijaniu się.

 

Czy gotowanie na parze ma w ogóle jakieś wady? Ktoś może powiedzieć, że pod wpływem wysokiej temperatury produkty i tak mogą utracić swoje witaminy i składniki odżywcze. Owszem, tak po części jest, ale ostatecznie ich ilość jest zdecydowanie większa niż w przypadku gotowania w wodzie. Również osoby, które nie przepadają za mało przyprawionymi posiłkami mogą być sceptycznie nastawione do tego typu diety. Warto jednak dać im szansę i zainwestować w dobrej jakości parowar, i samemu się przekonać. Gotowanie na parze to naprawdę samo zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *