Menu

Brazylia – kraj kawą płynący!

24 kwietnia 2018 - Gastronomia
Brazylia – kraj kawą płynący!

Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. To stamtąd pochodzi niemal 30% światowych zbiorów kawy. Plantacje zajmują tam łączą powierzchnię ponad 27 tysięcy kilometrów kwadratowych i rozciągają się przede wszystkim w południowo-wschodniej części kraju. Tamtejsze warunki sprzyjają głównie uprawie arabiki.

Kawa brazylijska  – historia

Kawowce nie są rośliną naturalnie występującą na kontynencie amerykańskim. Pierwsze drzewko kawowe do Brazylii trafiło w roku 1727. Legenda głosi, że Portugalczycy, których kolonią była wówczas Brazylia chcieli zdobyć jej sadzonki z sąsiedniej Gujany Francuskiej. Z taką misją wysłano pułkownika Francisco de Melo Palhetę, który miał w sobie rozkochać żonę gubernatora Gujany. Ta na pożegnanie dała mu bukiet kwiatów z nasionami kawy. Początkowo produkcja kawy brazylijskiej zaspokajała jedynie rynek lokalny. Potem wraz z rosnąca popularnością kawy na świecie, wzrósł także popyt na brazylijską arabikę. Brazylia stała się kawową potęgą.

Kawowa potęga

Kawa wpłynęła w dużej mierze na rozwój brazylijskiej infrastruktury. Jedne z pierwszych linii kolejowych w tym kraju zbudowano właśnie do obsługi licznych plantacji, z których kawa trafiała do portu w Santos. Również i dzisiaj kawa jest jednym z najważniejszych produktów ładowanych na statki w tym mieście. Na brazylijskich plantacjach, który jest około 220 tysięcy dominuje arabika w kilku odmianach – Typica, Bourbon, Mundo Novo czy Catuai. Zbiory odbywają się w okresie od czerwca do września. Brazylia produkuje przede wszystkim kawę przemysłową, a więc taką, która jest zbierana kombajnami i wykorzystywana w zasadzie przez wszystkich producentów kawy. Jednak od lat 90. XX wieku na niektórych plantacjach wprowadzono większe standardy zbioru kawy, co wpłynęło na jakość jej ziaren. Takie kawy zalicza się do segmentu premium. Są one zbierane ręcznie z zachowaniem najwyższych standardów kontroli.

Jak smakuje brazylijska kawa?

Kawa z Brazylii jest łagodna w smaku, pozbawiona kwasowości. Często wyróżnić w nich można delikatne nuty orzechowe czy czekoladowe. Dobrą arabikę z Brazylii warto polecić każdemu amatorowi kawy. To chyba najbardziej klasyczna kawa na świecie. Sprawdza się podczas przygotowania espresso i innych kaw produkowanych na jego bazie np. latte czy cappuccino. Nie traci nic ze swojego smaku przygotowywana na różne sposoby.

Brasilia Santos – kawa rodem z Brazylii

Jedną z najbardziej popularnych gatunków kaw brazylijskich jest Brasilia Santos. Jest to odmiana klasy premium charakteryzująca się bardzo niskim stopniem kwasowości. Kawowiec z któego powstaje Brasilia Santos uprawiany jest na maksymalnej wysokości 500 m.n.p.m. Słodki, miodowy smak świetnei komponuje się z ciastami i deserami wszelkiej maści. Kawę Brasilia Santos pokochają wszyscy Ci, którzy nie wyobrażają sobie życia bez słodkości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *