Menu

Jak stworzyć idealne menu na imprezę?

29 czerwca 2016 - Życie i styl
Jak stworzyć idealne menu na imprezę?

Nawet jeśli planujesz zwykłe, nieformalne przyjecie, możesz popełnić faux-pas podczas organizowania imprezowego menu. Wiadomo – jeśli zapraszasz sporo osób, to najlepiej będzie zrobić jedzenie, którego będzie dużo, a jego przyrządzenie nie będzie wiązało się z dużymi kosztami. Dla mniejszego grona można się bardziej postarać, ale niezależnie od ilości osób, które masz zamiar ugościć, istnieją pewne zasady, których lepiej nie łamać.

1. Rodzaj posiłków zależny jest od pory roku. Ciepła wiosna i lato oznacza, że nie musisz silić się na ciepłe posiłki. W gorące dni świetnie sprawdzają się zwykłe przekąski, ale zimą i jesienią trzeba podać chociaż jedną rzecz na tzw. gorąco.

2. Jeśli decydujesz się na przyjęcie na dworze, zadbaj aby jedzenie nie należało do takiego, które szybko psuje się od zbyt wysokiej temperatury. Niepisana zasada pozwala na podawanie potraw w temperaturze odpowiadającej lub niższej tej, jaka panuje na zewnątrz.

3. Jeśli nie chcesz, żeby twoi goście zasnęli przy stole, jedzenie serwuj partiami. Kojarzysz to uczucie zmęczenia, które towarzyszy Ci na każdych imieninach u cioci? Jest spowodowane tym, że wszyscy rzucają się na jedzenie, najadają się w ciągu parunastu minut i po chwili błogi stan związany z pełnym brzuchem sprawia, że nie masz już na nic siły. Jeśli nie chcesz, aby ten scenariusz się powtórzył na twojej imprezie, to jedzeni podawaj partiami, tak aby goście nie mogli szybko się najeść i zmęczyć.

4. Jeśli wiesz, że wśród Twoich gości pojawią się dzieci, to koniecznie podaj coś, czym będą mogły się najeść. Słodkie muffinki, czekoladowe brownie, ludy czy domowej roboty lizaki, na pewno zdadzą egzamin.

5. Sprawdź czy wśród Twoich znajomych nie ma alergików. No, chyba że lubisz patrzeć jak Twoi znajomi puchną, a zamiast dobrej zabawy jedziecie na pogotowie. Jeśli wiesz, że ktoś nie może zjeść ani grama orzechów, to zrezygnuj z oblewania każdej potrawy swoim ukochanym pesto.

6. Postaw na jeden rodzaj kuchni. Jeśli planujesz włoską pizze, makaron czy owoce morza, to zrezygnuj z greckiej sałatki czy polskiego schabowego. Spraw, aby dania, które znajdą ie na Twoim stole, były jednolite i wzajemnie się uzupełniały.

7. Jedzenie dostosuj do gości. Zwróć uwagę na to, kto zasiądzie przy Twoim stole. Jeśli są to Twoi dziadkowie, to może nie decyduj się na kuchnię fusion, z kolei Twoi znajomi nie muszą być szczęśliwi, gdy zobaczą tradycyjne golonki. Oprócz dopasowania rodzaju potraw do wieku i sposobu życia, weź też pod uwagę to, w jaki sposób się je daną potrawę. Pałeczki mogą być bardzo kłopotliwe dla laików, a steak trudny do pogryzienia.

8. Nie eksperymentuj tuż przed podaniem dania. Na pewno masz świetny pomysł na coś nowego lub w internecie wyszperałaś przepis na naprawdę ciekawe danie. Czy jest ryzyko, że może się nie udać, albo smaki są na tyle charakterystyczne, że ich połączenie może smakować… naprawdę źle? Jeśli tak to przećwicz przepis zanim podasz taką nowość swoim gościom.

Pomimo całej listy zasad, gotowanie dla innych to prawdziwa przyjemność. W końcu przez żołądek do serca, prawda? Pamiętaj, ze dla osoby, która zajmuje się przygotowaniem przekąsek, ta czynność powinna być prawdziwą przyjemnością, więc jeśli masz się męczyć podczas gotowania, to lepiej… zamów pizzę 😉

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Krokodyl i przyjaciele zajmującą się organizacją imprez.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *