Menu

Elementy burgera idealnego

21 października 2016 - Gastronomia
Elementy burgera idealnego

W ostatnim czasie hamburgery, czy dziś raczej należałoby powiedzieć burgery, stały się niezwykle popularne. Kiedyś kojarzyły się z jedzeniem typu fast food, gdzie mięso było marnej jakości, a dodatki wyglądały nieświeżo. Można stwierdzić, że na przestrzeni kilku ostatnich lat, doszło do pewnego rodzaju zmiany jakościowej. Chociaż hamburger i wiele jego odmian to wciąż podstawa menu wielu fastfoodowych sieci, równolegle pojawił się zupełnie inny nurt miejsc serwujących tylko burgery. Są to różnego rodzaju foodtracki i bistra, które utworzyły nową jakość na gruncie gastronomii. Teraz coraz częściej możemy usłyszeć o jedzeniu spod znaku street food. Założenie takich miejsc jest zupełnie inne niż w przypadku największych sieci takich jak McDonald’s czy KFC. Ale burgery to nie tylko foodtracki i restauracje. Coraz częściej serwujemy je w domu. Sprawdźmy, co decyduje o idealnym smaku burgera, a jego popularność jest coraz większa.

Mięso

Wołowina to podstawa każdego udanego burgera. Miejsca specjalizujące się w burgerach nigdy nie powinny na niej oszczędzać. Żeby osiągnąć jak najlepszy efekt, trzeba postawić na mięso dobrej jakości. Można kupić gotowe mięso mielone, jeżeli mamy zaufane źródło. W innym przypadku możemy trafić na mięso wołowe mieszane z wieprzowym. Kupując gotowe mięso mielone, tak naprawdę nie wiemy, co się w nim znajduje. Jeżeli mamy w domu maszynkę do mięsa, warto kupić porządny kawałek wołowiny i zmielić go samemu. Coraz częściej można spotkać także burgery z kurczakiem i z wieprzowiną, którą wykorzystuje się w „szarpanej” formie. To coraz bardziej popularny pulled pork.

Dodatki

Najbardziej popularny przepis to oczywiście burger z sałatą, cebulą i ogórkiem. Dodając do tego plasterek żółtego sera, będziemy mogli cieszyć się klasycznym cheeseburgerem. Jednak konfiguracji i smaków może być naprawdę wiele więcej. Wszystko zależy od naszych upodobań. Burger bary oferują zazwyczaj kilka, a nawet kilkanaście pozycji, które różnią się od siebie właśnie dodatkami. Popularne jest dodawanie bekonu, papryki czy pomidorów. Istnieją również bardziej wymyślne przepisy takie jak burgery z jajkiem, awokado czy nawet z plackiem ziemniaczanym. Wszystko tak naprawdę jest zależne od upodobań klientów i fantazji prowadzących dany lokal.

Sos

Tutaj sprawa wygląda podobnie jak z dodatkami. Są klasyczne pozycje takie jak burgery z dodatkiem sosu BBQ, ketchupu czy musztardy. Ale coraz częściej można spotkać autorskie pomysły. Sos miodowo-musztardowy, meksykański czy 1000 wysp coraz częściej znajdują się w menu miejsc oferujących burgery. Każde miejsce chce się wyróżnić, więc nie dziwią także autorskie pomysły takie jak na przykład sos tymiankowy. Ważne, aby było smacznie i żeby sos nie przytłoczył całej kanapki. Niektórzy, aby tego uniknąć, w ogóle nie wybierają żadnego sosu i zajadają burgery z samymi dodatkami.

Inspiracje z innych zakątków świata

Wszystko, o czym mowa powyżej, to raczej klasyczne podejście. Coraz częściej osoby przyrządzające burgery chcą to danie urozmaicić i stosują różnego rodzaju wariacje na temat różnych kuchni świata. W wielu miejscach można zjeść burgery w stylu azjatyckim, które są doprawione sosem sojowym, a w ramach dodatków otrzymujemy bambus czy grzyby mun. Inną ciekawą opcją są burgery z owocami morza czy filetem rybnym. Nie brakuje również pozycji dla tych, którzy mięsa z różnych powodów nie jadają. Tzw. wegeburgery coraz częściej są elementami menu i cieszą się sporym powodzeniem.

Jedna myśl nt. „Elementy burgera idealnego

  • Pingback: Gdzie można zatrzymać się na szybki i pyszny posiłek? - Artykuly24.pl

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *