Menu

Rozkruszek mączny – co to jest i jak się tego pozbyć

23 czerwca 2017 - Gastronomia
Rozkruszek mączny – co to jest i jak się tego pozbyć

Rozkruszka gołym okiem się nie zobaczy, ale efekty jego istnienia są bardzo zauważalne. Ten półmilimetrowy szkodnik z gatunku roztoczy bardzo dobrze czuje się w pieczywie, suszonych owocach, paszach i ziarnach zbóż. Dlatego też często z tym problemem borykają się właściciele i pracownicy piekarni i innych tego typu zakładów i magazynów. Jakie niesie ze sobą zagrożenia ten niewielki szkodnik? I jak się go pozbyć?

JAK ŻYJE ROZKRUSZEK MĄCZNY?

Rozkruszek mączny, a dokładniej jego samica, żyje od 4 do 6 tygodni (samce krócej). Właściwie zaraz po staniu się dorosłym osobnikiem, składa ona jaja wszędzie tam, gdzie występują produkty zbożowe. Ich ilość zależy od wilgotności powietrza, jej temperatury i ilości spożytego pokarmu, ale średnio składa ona 230 jaj. Rozwój może trwać ponad 70 dni albo tylko 9 – wpływa na to temperatura powietrza (są w stanie się rozwijać od 4 stopni do 28 stopni Celsjusza!).

CZYM GROZI ROZKRUSZEK MĄCZNY?

Rozkruszek może jest niewielki, ale potrafi narobić wiele przykrych szkód. Jego odchody, wylinki, a także nieżyjące już osobniki zanieczyszczają produkty w magazynach, grzeją je i zwiększają znacznie poziom ich wilgotności. Dużo żeruje – nasiona, które stają się jego ofiarą nie mają szans na dalszy rozwój.

Z racji ich lepkości przyklejają się do nich liczne bakterie i grzyby. Wynikiem tego może być powstanie różnych chorób w powietrzu i na zakażonych produktach. Zjedzenie rozkruszka ukrytego w produkcie jest niebezpieczne dla ludzi, zwłaszcza dzieci. Powodują różne schorzenia układu pokarmowego, w tym zapalenia i biegunki.  Również szkodzi on naszej skórze – występowanie świądów i podrażnień jest bardzo częsty wśród pracowników w skażonych magazynach. Nie jest on zagrożeniem dla naszego życia, ale wdychanie go może być efektem kaszlu i duszności.

JAK ZWALCZYĆ?

Żeby zapobiec pojawienia się tego szkodnika w domu bądź magazynie, należy dbać o niski poziom wilgotności i temperatury w powietrzu. Do ich wzrostu przyczyniać się mogą ziarna mające w sobie nasiona chwastów, dlatego trzeba być ostrożnym i sprawdzać, czy ich tam nie ma. Poza tym utrzymywanie względnej higieny w pomieszczeniu i jego regularne wietrzenie powinno być priorytetem. Gdy jednak rozkruszki już się na dobre zagnieździły, jedyną skuteczną metodą na ich pozbycie się jest wynająć fachowców, którzy sprawnie i profesjonalnie przeprowadzą fumigację (gazowanie).

Firma inso-tech.com.pl jest specjalistą w dezynsekcji, dezynfekcji i deratyzacji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *