Menu

Kawa blend – czym się charakteryzuje?

13 września 2018 - Gastronomia
Kawa blend – czym się charakteryzuje?

Picie kawy jest powszechne podczas wykonywania praktycznie każdej czynności. No, bo kto nie lubi wypić gorącego płynu w miłym towarzystwie? Mnogość jej rodzajów, odmian i smaków stanowi kopalnię możliwości dla wprawionego, ale również początkującego konesera. Pikanterii dodaje również możliwość mieszania gatunków kaw z różnych rejonów świata. Tak właśnie powstaje kawa blend czyli mix dwóch lub większej ilości gatunków kawowych ziaren.

Kawa blend czyli wiele aromatów

Blend kawy jest niczym innym, jak mieszaniem kilku różnych kaw pochodzących z jednego źródła. Ale to nie wszystko. Oprócz mieszania kilku różnych kaw z jednego źródła, czasami łączy się tę samą kawę pochodzącą z jednego źródła, paloną z różnymi nutami zapachowo-smakowymi. Ta, nie często używana, metoda mieszania, może zaskoczyć nawet najbardziej wymagającego fana „małej czarnej”. Dla przykładu, szczególna grupa blendów – „Mieszanki śniadaniowe” wydają się być jaśniejsze i bardziej owocowe. Mieszanki espresso działają najlepiej, gdy są zaparzane w ekspresie do kawy i używane do produkcji latte lub cappuccino, natomiast kawa moka blend coraz częściej wybierana jest jako kawa dla firm.

Kawa blend na plus, czy minus?

Obecny trend świata kawy skupia się w temacie pochodzenia z jednego źródła. Początkowo, lata wstecz, mieszanki były jedynym typem, jaki można było dostać. Każda palarnia łączyła kawę pod kątem szczególnego profilu smakowego. Jednak czasami ceny kawy ulegałyby wahaniom i aby utrzymać marże zysku, palarnie zaczęły mieszać tańsze, mniej aromatyczne ziarna w swoich mieszankach. Mimo, że notowano oszczędność pieniędzy, w dłuższej perspektywie zaczęto zauważać spadek jakości, a w konsekwencji sprzedaży. W odpowiedzi na to kawa jednego pochodzenia stała się bardziej popularna, ponieważ jej jakość była wyższa.

Jak to wygląda dziś?

W przypadku większości specjalnych palarni kawy dzisiaj, mieszanie ma wiele wspólnego z wprowadzeniem na rynek własnego, niepowtarzalnego profilu smakowego. Ma to również związek z utrzymaniem spójności w trakcie zbiorów i radzenia sobie z dostępnością różnych kaw w różnych porach roku. Wielu smakoszy kawy dzisiaj próbuje używać tylko najświeższych „aktualnych plonów” dostępnej kawy. Gdy dojdziesz do końca roku uprawy, bardzo trudno jest utrzymać jakość, którą cechowała się mieszanka na początku roku uprawy. Z uwagi na to palarnie mieszają świeższą kawę o wyższej jakości z mniej aromatyczną, aby utrzymać jakość mieszanki.

Moka blend – Idealna kawa dla firm

Mieszanki moka blend świtanie sprawdzają się jako kawa dla firm. Dzieje się tak, ponieważ niejednokrotnie mają uniwersalny smak, który docenia użytkownicy biur. Oczywiście ilość mieszanek blend jest tak duża, że wybór ziaren wcale nie będzie łatwiejszy. Nie mniej atrakcyjna cena i możliwość wyboru sprawia,że myśląc kawie do firm coraz więcej osób wybiera mieszanki moka blend.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *