Menu

Kawa kolumbijska – skąd jej popularność?

30 lipca 2018 - Lifestyle
Kawa kolumbijska – skąd jej popularność?

Kawa zdecydowanie należy do najpopularniejszych napojów na świecie. Nie wszyscy jednak wiedzą o tym, że poza Brazylią i Wietnamem jej największym producentem jest Kolumbia. Czym wyróżnia się kawa kolumbijska i skąd wynika jej popularność?

Kawa Kolumbia – co warto o niej wiedzieć?

Kawa jest niewątpliwie symbolem Kolumbii. Nie bez powodu zresztą ten kraj jest trzecim producentem kawy na świecie. Rośnie tam 2700 milionów kawowców, z czego około 30% na małych, rodzinnych plantacjach. Rocznie wytwarza się tam 13 mln kg ziaren kawy, która sprzedawana jest na całym świecie. Kawowce rosną przede wszystkim u podnóża Andów, na znacznych wysokościach. Preferują bowiem klimat umiarkowany, wilgotny. Poza tym dzięki urozmaiconej rzeźbie terenu, ziarna dojrzewają w różnym czasie. Większość plantacji znajduje się obecnie w rejonie MAM – Medelli, Armenia i Manizales.

Historia kolumbijskiej kawy

Kawa do Kolumbii trafiła w połowie XVIII wieku z Ameryki Środkowej razem z zakonem jezuitów. Początkowo był to napój zarezerwowany tylko dla najbogatszych. Podobno zakonnicy zalecali uprawiać kawę jako formę pokuty. Pierwszy eksport kolumbijskiej kawy miał miejsce w roku 1835. Pierwsze plantacje powstały w rejonie Santander. Kawa kolumbijska słynie ze swojego bogatego smaku, w którym wyczuwalna jest delikatna nuta kwasowości. Jest ceniona przez koneserów na całym świecie.

Kolumbijska kawa i jej rodzaje

Columbia Supremo to kawa mocna z delikatnym posmakiem kwasowości. Wyczuwalny jest w niej również akcent orzechowy. Uprawia się ją na znacznych wysokościach. Za najlepszą kawę z Kolumbii uważa się jednak Columbię Excelso. Stąd też jej wysoka cena. Cechuje się łagodnym, delikatnym smakiem i doskonałym aromatem. Jej ziarna są palone aż trzy razy, co daje gorzki posmak.Columbia Extra z kolei jest kawą o nieciekawym wyglądzie. Jednak nadrabia to zdecydowanie smakiem. Nie bez powodu uważa się ją za jedną z najlepszych kaw świata. Jest łagodna, ale posiada nutę kwaskową. Rośnie powyżej 1200 metrów nad poziomem morza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *