Menu

Jak zrobić białą czekoladę?

25 października 2018 - Gastronomia
Jak zrobić białą czekoladę?

Czekolada kusi nas swoim pysznym smakiem, wprawia w bardzo dobry nastrój i jest doskonałym prezentem na każdą okazję. Do wyboru mamy różne rodzaje czekolad w zależności od zawartości miazgi kakaowej.

Jak uzyskuje się masło kakaowe?

Masło kakaowe uzyskuje się po odpowiedniej obróbce owoców z drzewa kakaowca, w którym znajduje się około 30 nasion. Owoce kakaowca zbiera się, a następnie wydobywa się z nich ziarna, które są przez kilka dni poddawane procesowi fermentacji. Następnym krokiem prażenie ziaren po którym jest wydobywane jądro ziarna. W dalszym procesie ziarna są mielone i jest uzyskiwana miazga kakaowa, która jest formą piekarską gorzkiej czekolady. Poddanie miazgi kakaowej dalszemu tłoczeniu pozwala na uzyskanie oddzielnie masła kakaowego oraz proszku kakaowego. Tak uzyskane surowce wykorzystuje się do produkcji czekolady mlecznej oraz białej. W składzie mlecznej czekolady nie ma proszku kakaowego jest za to tłuszcz kakaowy, czyli uzyskane w końcowym procesie tłoczenia masło kakaowe.

Jak uzyskać dobrą białą czekoladę?

Czekolada bez miazgi kakaowej dobrej jakości zawiera do 33% masła kakaowego. Im mniej zawartości tłuszczu kakaowego tym wyrób jest słabszej jakości. W skład tej czekolady wchodzi jeszcze mleko w proszku oraz cukier, można dodać orzechy, suszone owoce, przyprawy. Tłuszcz kakaowy należy rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie schłodzić. Po tym zabiegu należy go ponownie lekko podgrzać i połączyć z resztą składników. Tak uzyskaną masę można przelać do formy i posypać dodatkami lub wcześniej je połączyć w masą czekoladową. Biała czekolada doskonale sprawdzi się jako polewa do wyrobów cukierniczych oraz w formie pitnej po dodaniu odrobiny mleka.

Do czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej dodaje się różne przyprawy i dodatki w postaci orzechów, migdałów suszonych owoców. W białej czekoladzie, która w rzeczywistości nie jest śnieżnobiała tylko kremowa nie ma miazgi kakaowej, a w jej składzie jest masło kakaowe. Jest szeroko wykorzystywana w cukiernictwie, można ją pić na gorąco, zjeść w formie tradycyjnej tabliczki i czekoladek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *